ABC Czekolady - dlaczego warto ją spożywać? - Lody Eccolo
ABC Czekolady – dlaczego warto ją spożywać?

ABC Czekolady – dlaczego warto ją spożywać?

Niewątpliwie czekolada jest nie tylko jednym z najlepszych afrodyzjaków, zwłaszcza w otoczeniu świeżych owoców, ale rewelacyjnie wpływa również na nastrój i zdrowie. Oczywiście ta, która jest wysokojakościowa i zawiera najwięcej % kakao. W ABC Czekolady zwracamy uwagę nie tylko na zdrowotne właściwości tego przysmaku, ale i na to, jakich czekolad najlepiej unikać.

Czekolada czy faktycznie szkodzi?

Wokół czekolady narosło wiele mitów, które wciąż są popularyzowane. Przykładem niech będzie powszechne uważanie, że czekolada ma wpływ na rozwój próchnicy czy wzrost cholesterolu. Prawdą jest, że za szkodliwe dolegliwości odpowiada cukier i jego pochodne zawarte w dużych ilościach w wytworach czekoladopodobnych lub z niewielką ilością kakao, czyli czekolad słabej jakości. Na półkach sklepowych takich wyrobów można znaleźć bez liku. Najlepszym dla naszego zdrowia wyborem, który i my rekomendujemy, będzie sięganie po czekoladę z dużą zawartością kakao, najlepiej 70% i wzwyż. Dla miłośników mlecznego smaku, polecamy te od dobrych producentów z „czystą” etykietą. Najbardziej szkodliwym dla naszego zdrowia wyborem będzie biała czekolada, która nie zawiera w sobie kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy i masło kakaowe, wiele z nich zawiera też ogromną ilość cukrów i innych wzmacniaczy smaku. Jeśli już bardzo mamy ochotę na białą czekoladę, najlepiej wybierać tę, która ma w sobie minimalną 33% zawartość masła kakaowego.

Czeko-wartości

Naukowo udowodniono, że czekolada ma ogromny wpływ na samopoczucie. Spożywając czekoladę dodajemy sobie energii, dzięki jej kaloryczności. Najbardziej kaloryczna jest oczywiście biała czekolada, która może w 100g zawierać w sobie nawet ponad 500kcal. Co ciekawe, sama wysokojakościowa czekolada może zawierać nawet 600 substancji, które oddziałują pozytywnie na nasz organizm. Pozwalają one na ochronę przed wieloma chorobami i stymulują układ odpornościowy. I – co może szokować – wcale nie tuczy!

Uwagę należy zwrócić jeszcze na wartości odżywcze poszczególnych czekolad. Czekolada gorzka, jak wspomnieliśmy najbardziej przyjazna dla naszego zdrowia zawiera w sobie magnez, który odgrywa niebagatelną rolę dla naszego organizmu. Redukuje stres, działa kojąco dla komórek nerwowych, wspomaga trawienie, wzmacnia kości i zęby, dodaje energii czy poprawia koncentrację. Dodatkowo gorzka czekolada zawiera również żelazo, które jest niezbędne dla prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzania tlenu w organizmie. Jest ono też niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek czy wzmocnienia odporności. Czekolad mleczna również zawiera mnóstwo magnezu, żelaza, ale i innych wartości, jak miedź, cynk czy fosfor. Jest także bogata w witaminy, jak np. witamina A, K, czy witaminy z grupy B. Pomimo iż czekolada biała nie jest zdrową przekąską, dzięki dodaniu skondensowanego mleka zawiera w sobie białko będące podstawowym czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu oraz wapń, istotny dla kości i sprawności mięśni.

Czekolada w kosmetyce, jako kuracja odmładzająca?

Czekolada ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywana jest w nieograniczony sposób kulinarnie, jest podstawą wielu lodów, deserów, ciast czy innych słodkich przekąsek. Wielu koneserów uwielbia ją w chłodne dni do picia w niezliczonych wariantach smakowych. Swoje stałe miejsce znalazła również w kosmetyce. W Stanach Zjednoczonych od lat kwitnie moda na specjalne kuracje czekoladowe, którymi leczy się zmęczenie, apatię i wyczerpanie nerwowe. Relaksujące kąpiele w czekoladzie przyciąga klientów nie jednego SPA na całym świecie, A masaże z wykorzystaniem czekolady – czy to nie bajka? Co ciekawe wielu kosmetologów twierdzi, że masło kakaowe, będące podstawowym składnikiem czekolady ma właściwości nie tylko wygładzające dla naszej skóry, ale także odmładzające i zapobiegające pojawianiu się zmarszczek. Nie będzie przesadą uznać, że czekolada jest nie tylko pyszna, ale i będąca lekiem na bieg czasu!

Czekolada Ruby – róż i owocowy smak

I na koniec mała ciekawostka. Do 2017 r. znane były 3 główne rodzaje czekolady: gorzka, mleczna i biała, najnowszym odkryciem naukowców stała się czekolada Ruby o owocowej nucie i charakterystycznym różowym kolorze. Co jest zaskakujące, Ruby powstała zupełnie naturalnie. Jej wynalazcą jest szwajcarski producent Barry Callebaut, największy wytwórca czekolady na świecie.  Czekoladę Ruby, której nazwę wzięto od jej różowego, a raczej rubinowego koloru wytwarza się z ziaren rubinowego kakaowca pochodzącego z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. Naukowcy pracowali nad czekoladą Ruby, aż 13 lat, ostatnim przełomem w czekoladowym świecie było wynalezienie białej czekolady w 1930 r. Zaskakującym może być fakt, że do różowej czekolady nie dodaje się żadnych sztucznych barwników ani aromatów smakowych. Jest więc całkowicie naturalna. Tym bardziej rekomendujemy jej spożywanie.