Lodowe ciekawostki część 1. - Lody Eccolo
Lodowe ciekawostki część 1.

Lodowe ciekawostki część 1.

Miesiąc lipiec został w 1984 roku oficjalnie ogłoszony przez prezydenta USA Ronalda Reagana Narodowym Miesiącem Lodów, a dodatkowo trzecia niedziela lipca Narodowym Dniem Lodów.

W Wielkiej Brytanii spożywa się średnio 7 litrów lodów w ciągu roku na osobę, co jest dość dużą liczbą – ale przecież są jeszcze narody większych fanów lodów. W Europie najwięcej lodów konsumują Skandynawowie, w Finlandii jedna osoba spożywa 14 litrów lodów rocznie. W Polsce to na razie jedynie 3,5 litra na osobę lodów rocznie, musimy z przyjemnością ciężko pracować na lepszy wynik!

Nowozelandczycy wygrywają ten światowy wyścig, jedząc 28,4 litra rocznie.

Lody to globalny najsmaczniejszy deser, uwielbia się je pod każdą szerokością geograficzną. Najpopularniejsze smaki to wanilia, czekolada, truskawka.Istnieje jednak wiele niezwykłych i najdziwniejszych smaków lodów obecnych również w różnych częściach świata. Japonia jest państwem, które ma najbardziej niezwykłe i wyrafinowane smaki. Ośmiornica, krowie języki, mięso końskie i wodorosty to najlepsze przykłady. Na świecie można spotkać takie niezwykłe smaki jak awokado, dynia, fasola, jalapeno i oczywiście czosnek.

Lodowym smakiem, który znajduje swoje miejsce wśród najbardziej niezwykłych lodów, jest Akutaq – lody Eskimosów. Powstaje z mikstury tłuszczu renifera, oleju z fok, świeżo spadającego śniegu lub wody, świeżych jagód, a czasem mielonych. Powietrze jest ręcznie ubijane, aż ostygnie w piankę. Akutaq może być również wytwarzany z łosia, mięsa niedźwiedzia polarnego lub tłuszczu.