Lodowe ciekawostki część 2. - Lody Eccolo
Lodowe ciekawostki część 2.

Lodowe ciekawostki część 2.

Lody to z całą pewnością nasze ulubione letnie smakołyki, bez których świat nie może po prostu żyć. Wszyscy wiedzą, że większość lodów składa się z mrożonej śmietany połączonej z cukrem, mlekiem i przeróżnymi dodatkami, aby w rezultacie stworzyć wyjątkowy i cudowny smak.

W V wieku p.n.e. starożytni Grecy jako pierwsi spróbowali lodów na deser. Aleksander Wielki (356-323 p.n.e.) jest znany z tego, że uwielbiał śnieg o smaku nektaru i miodu. z kolei niesławny rzymski cesarz Neron (54-68 r. N.e.) sprowadzał lód i śnieg z gór, które składował w specjalnych pokojach pod swoim pałacem, aby mógł zjadać je owocami.

W 1300 roku Marco Polo – słynny wenecki odkrywca, sprowadził bardzo wczesną formę lodów do Europy. Próbował pierwszy raz tego deseru podczas podróży do Chin, i przywiózł ten pomysł z powrotem do swoich rodzinnych Włoch.

Lody stały się dostępne dla ogółu ludzi dopiero we Francji w 1660 roku.

Od 1700 roku lody stały się przysmakiem Ameryki, który cieszył się wśród amerykańskich ludzi z wyższych sfer.

W 1776 r. otwarto pierwszą lodziarnię w Nowym Jorku, a w 1851 r. powstała pierwsza fabryka lodów. W latach 80. XIX wieku narodziły się desery lodowe.

W latach dwudziestych dwudziestego wieku wprowadzono lody na patykach i batoniki z lodami, które podobnie jak lody były również lubiane i lubiane przez wszystkich.